tirsdag den 7. juli 2009

Sankt Hans d. 23.6.2009, BÅLTALE

Tak til Foreningen Norden for ordet og tak for invitationen til at tale her i dag, omendskønt denne tale jo som det blev sagt skulle være holdt at Pia Dahl. Hun har imidlertid anmodet mig om at indlede – eller holde – talen, da hun ikke er så stærk i det dér med at tale til store forsamlinger. Hun er desuden meget optaget af egnens historie, og det var nok derfor, hun tog kontakt til mig.


KULSOEN
Der er mange myter om mig, og de fleste kender mig kun fra Carit Etlars roman om egnens Robin Hood, Gøngehøvdingen. Man diskuterer stadig, om jeg …”fik min velfortjente løn i form af en kniv i hjertet.” … Historien fortæller, at Ibs kniv fik mig til at udånde i sneen og dermed dø som den slette kvinde, jeg var.
Men andre fortæller, jeg godt nok blev fanget af Ib, båret bort på hans hest og redet ud til Klinten. Derude steg Ib af hesten med mig, KULSOEN, i sine arme. Han sagde:
”Nu skal regnskabets time stå, du skal bøde for al din ondskab, men Gud skal selv fuldbyrde dommen over dig.” Derefter satte han mig på en isflage, og lod mig sejle ud på havet.

Det er nu ca. 350 år siden, jeg sejlede ud på isflagen, og jeg er glad for at vende tilbage i dag, hvor I sender jeres HEKS til Bloksbjerg … så kan vi lige tale lidt om, hvad vi gjorde med HEKSENE i mine dage, og hvad I gør med jeres HEKSE i dag.

Man sagde om mig, at jeg var ondskaben selv, nærig og grisk. Mærkeligt, jeg ikke blev stemplet som HEKS, for det var netop ældre kvinder, enlige kvinder, fattige og forhutlede kvinder uden et godt netværk, som blev udsat for HEKSEanklage, tortureret og brændt på bål.
Måske var jeg dem alligevel lidt for snu …

Hvis man – på min tid - med sikkerhed ville undgå at blive udråbt som HEKS skulle man bare holde sig indenfor nogle ganske enkle regler, hør engang:

§
I samlivet med sin mand bør en kvinde være blufærdig, høflig, munter, renlig, ædru og smykke sig efter sin mands vilje, så at hun kan være ham til behag. Hun skal huske, at da hun førtes til sin mands hus, dækkede hun sit hoved som tegn på, at hun ville være under sin mands kommando, ikke ville lade sig se af andre eller smykke sig, så at andre kan få utugtig lyst til hende. Og når hendes mand indbyder gæster, da skal hun give til kende, at hun agter sin mand og ikke kaste blikke til enhver gæst som en gal ko … ”

HEKS.
”Heks”, véd I nok, betyder ”hegn”. Det er fordi hun sidder på et hegn, hun er en heks. I jeres dage sidder hun på resterne af hegnet, og I tror, det er et kosteskaft. Men det var det altså ikke hos os på min tid, - HEKSEN rider på HEGNET, dermed så vi, at hun var HEKS.

Faktisk var det den katolske kirke, som stod for hekseforfølgelserne i Europa. Men senere, på min tid, fulgte også den protestantiske kirke trop. HEKSE blev forfulgt i forskellige lande, af forskellige årsager og i forskelligt antal. HEKSENES tilståelser fremkom stort set altid under systematisk tortur og hvis jeres forskere i dag begynder at vurdere HEKSEprocesserne, vil de nå frem til, at det oftest var dommerne og bødlerne, der var perverse og forbryderiske.

Nu havde vi selvfølge helt andre normer og en helt anden virkelighed dengang, vi havde ikke
demokrati eller ytringsfrihed eller menneskerettigheder – sådan noget nymodens halløj fandtes slet ikke i vores sprog.

Faktisk var det således, at Luther, som er grundlægger af den kirke, der er jeres kulturfundament, betragtede kvinden som ”en stakkels tingest”/ ”den onde fjendes præstinde” og han sagde: ”Lad dem roligt føde sig til døde, det gør intet, derfor er de der.
Og hvor den katolske kirke opererede med Gud Fader, Moder Maria, og Jesusbarnet … så røg moderrollen ud af den luthersk reformerede kirke, som må nøjes med en far og en søn, 2 voksne mænd, faktisk.

(”Citat”)
Forestillingen om HEKSE og trolddomskunster blev simpelthen indarbejdet i folks bevidsthed på min tid. Gennem prædikener lærte folk, at bag alt usædvanligt og skadeligt kunne der være trolddom. Man var på vagt overfor heksene, og kvinderne var udsat for et kæmpestort psykisk pres. Hvis kvinderne ikke i ét og alt rettede sig efter normerne, risikerede vi at få et dårligt rygte og i sidste ende at få en anklage for hekseri.
Derfor var jeg jo hamrende heldig, at jeg for mine ugerninger, bare blev sat ud på en isflage, så jeg kunne komme her tilbage til jer i dag, og fortælle jer alle de her ting.

Jeg kan ikke helt huske, om jeg blev født og opflasket til at være ondsindet, eller om jeg blev det på grund af vilkår, mit liv blev underlagt. Jeg havde en sløv stodder til mand, og jeg tror egentligt også, jeg kom til at slå ham ihjel. Men HEKS, det blev jeg aldrig, alligevel.


Kvinden.
På min tid talte man meget om kvindens ondskab, og et sted i en bog stod der skrevet:

- Jeg ville hellere hvile sammen med en løve og en drage, end jeg ville holde hus sammen med en ondskabsfuld kvinde. - Al ondskabsfuldhed er kun småting i sammenligning med en kvindes ondskabsfuldhed. - Mænds mange begær fører dem til én eneste synd, men kvindens ene begær fører dem til alle synder, for roden til al kvindens ondskab er begærlighed. - En kvinde enten elsker eller hader, der er ingen tredje tilstand. Og kvindens tårer er et bedrag, for de kan komme fra sand til sorg, eller de kan være en fælde. - Når en kvinde tænker alene, tænker hun ondt.

Det var i denne holdningskultur og betingelser, jeg blev KULSO … ikke fordi jeg vil forsvare mig, men måske bare forklare mig.

Nej, I skal lige høre denne her, også, altså udsagn om ”kvinden” fra min tid:
Lad os betragte hendes gangart, holdning og vaner, i hvilken man ser tomhedens tomhed. Der er ingen mand, der har anstrengt sig så hårdt for at behage Gud, som en hvilken som helst kvinde anstrenger sig for at behage mænd med sin tomhed.
Sådan!

I øvrigt mener jeg, jeg kan huske, den første hekseafbrænding i Danmark fandt sted i Stege… ha ha, hun blev da rigtigt stegt så!

Sankt Hans …
holder I her i Danmark, en sammensurium af gammel hedensk fest, hvor solen tilbedes, når I ser ildens flammer danse, hekseafbrændingerne fra min tid holdes i erindring: ”skaf det onde af vejen, så vi kan komme videre” alt sammen i Johannes Døberens hellige navn, Sankt Hans, - så er hedensk solhverv, ondskabens forsagelse og religionens velsignelse sikret, som en tre-i-én-fest.
Godt gået, men i virkeligheden kunne I holde 3 fede fester i stedet!

HEKSEgalskab / holocaust / forfølgelseshysteri
I siger og skriver så tit, at I vil ”lære af historien” … så gør det dog!

I min tid havde vi HEKSEtro og HEKSEgalskab. Jeres forskere er kommet frem til, at ca. 50.000 mennesker, flest kvinder, blev brændt i Europa efter forudgående systematisk tortur gennem ca. 250 år, styret af tåbelige ledere indenfor kirken, jurister og rigmænd. Flest kvinder – og få mænd – der tilhørte lavere sociale lag i samfundet, måske mennesker, der var anderledes, måske var de kreative og innovative. Men det kan da også være, nogle af dem var dumme og forbryderiske. Der var ”kun” tale om ca. 1000 hekseafbrændinger i Danmark.

Flere hundrede år efter lykkedes det en vis leder ved navn Hitler, at opildne en hel befolkning til forfølgelse af jøder og andre, der syntes at være ”anderledes”.
Kunne jeres psykologer ikke lige ta` og finde ud af, hvad det er for en ondskab, der kan gribe hele befolkninger og få dem til at stå for udryddelse af andre mennesker?
Hekseforfølgelser, jødeforfølgelser og andre forfølgelseshysterier i det hele taget. I må søren- suse-mig da kunne løse gåden og komme den dér grundlæggende ondskab til livs. I kan så mange ting i dag, så hvorfor ikke lige også det?

For resten er det sjovt at tænke på, at en af teorierne bag hekseforfølgelserne helt op i 1900tallet var, at de der kvinder var hysteriske. Men de kunne jo også være på stoffer. Eller de kunne være fattige oprørere mod den rige adel eller de nyrige borgere. De kunne også bare være uheldige. Helt frem til 1933 kan man læse om … at kvinder har større evne til at udtrykke deres følelser gennem kropssproget og derfor må kvindens sex-fortrængning altså føre til, at hun bliver en hysterisk heks…

Ja, på min tid hadede mænd på en underlig bagvendt måde kvinder – de ønskede måske ligefrem, de kunne undvære dem. Kvinderne var beskidte, lokkede dem, førte dem ud i synd. Livet ville være meget nemmere uden kvinder!


I dag?
Forleden lyttede jeg til en underlig tingest, som mange af jer finder gammeldags og uinteressant. Det var en radio.
Jeg hørte om en myreart et sted i verden, som kan reproducere sig selv gennem kloning, og derfor er denne myrearts hankønsvæsner blevet overflødige.
Aha, eftertanke!

Her i Danmark har I vist også i jeres Folketing besluttet at hjælpe enkønnede par til at få lavet børn med anonyme sæddonorer, således at børnene bliver snydt for nogensinde at få at vide, hvem der er deres far – det er vel nok tarveligt!
Det er et spørgsmål, om I gennem jeres videnskab og innovative tilgang til gensplejsning, kloning, kunstig befrugtning også på et tidspunkt kan undvære mændene. Så har I da lige pludseligt - og uden at tænke jer om - lavet jer en situation i løbet af små 400 år, der er ret så modsat fra problemerne på min tid.
Hvordan synes I lige selv, det går?

I dag brænder I ikke hekse på bålet. I udelukker dem, I ikke gider eller ikke kan forstå eller ikke bryder jer om, I udelukker dem fra fællesskaberne, men I brænder dem ikke. De bliver måske fyret, men de får nye chancer, og det er det, det handler om:
at få og tage chancer, at se muligheder, at brænde den indre ondskab, sende den til Bloksbjerg eller bare væk, og samtidig bevare den kloge, innovative, kreative, anderledes, dygtige, tillidsfulde indre HEKS, til glæde for jer selv og til nytte for jeres samfund.


Jeg synes, I skal fokusere på, at forskellighed er en kraftfuld og dynamisk faktor, der kan skabe både kreativitet og udvikling.
Forskellighed og nytænkning udfordrer jeres indgroede vaner og afslører ofte det, I ikke har været opmærksomme på tidligere.
Derfor skal I ikke sky menneskers forskellighed, og f.eks. anklage dem for at være hekse og sende dem bort, men tværtimod inkludere dem i jeres fællesskab.

Send din egen indre onde HEKS til Bloksbjerg eller Hekkenfeld men pas godt din indre gode super-HEKS.

KULSOEN BLEV aldrig erklæret heks, så det er ikke KULSOEN, der skal med bålet til Bloksbjerg i aften, men til gengæld lover jeg, at jeg tager til Hekkendfeld senere på sommeren.

Jeg takker for ordet, og overlader Sankt-hilsenen til Pia Dahl:



Mange TAK for jeres opmærksomhed og rigtig god SANKT HANS fest til jer alle.
Hej!



... Bloksbjerg ligger i Tyskland og i mange år er danske HEKSE draget til HEKSEforsamling i Bloksbjerg. Andre HEKSE har holdt HEKSEforsamling i Hekkenfeld som jo ligger på Island.